Για την απώλεια ακοής

Όλα για την απώλεια ακοής

Η απώλεια ακοής γίνεται αισθητή όταν οι ήχοι γίνονται συγκεχυμένοι, καθιστώντας δύσκολη την κατανόηση των συνομιλιών ή το άκουσμα των πουλιών που κελαηδούν. Ένας στους πέντε ανθρώπους, παγκοσμίως, πάσχει από κάποια μορφή απώλειας ακοής ενώ για όσους είναι άνω των 65 ετών, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε έναν στους τρεις.

Τι προκαλεί την απώλεια ακοής;

Η απώλεια ακοής συνήθως οφείλεται σε κατεστραμμένα τριχωτά κύτταρα στον κοχλία. Καθώς μεγαλώνουμε, τα τριχωτά κύτταρα χάνουν μέρος της λειτουργίας τους και η ακοή επιδεινώνεται. Σε άλλες περιπτώσεις, η απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει από εγκεφαλική βλάβη, γενετική προδιάθεση ή παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολικά δυνατό θόρυβο.

Ποια είναι τα είδη της απώλειας ακοής;

Υπάρχουν τρία βασικά είδη απώλειας ακοής.

Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής εμφανίζεται όταν το εσωτερικό αυτί ή το ακουστικό νεύρο έχει υποστεί βλάβη. Είναι ο πιο κοινός τύπος απώλειας ακοής και είναι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μόνιμη.

Η απώλεια ακοής αγωγιμότητας εμφανίζεται όταν οι ήχοι δεν μπορούν να περάσουν από το εξωτερικό αυτί στο έσω αυτί, κάτι που μπορεί να προκληθεί από απόφραξη όπως το κερί του αυτιού ή βλάβη στο τύμπανο ή στα οστάρια. Σε πολλές περιπτώσεις είναι προσωρινό και μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά.

Μικτή απώλεια ακοής είναι όταν τόσο η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα όσο και βαρηκοΐα αγωγιμότητας συμβαίνουν ταυτόχρονα στο ίδιο αυτί. Η θεραπεία για τη βαρηκοΐα αγωγιμότητας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του βαθμού της απώλειας ακοής, αλλά η υποκείμενη νευροαισθητήρια απώλεια ακοής θα παραμείνει.

Έχεις αναρωτηθεί πώς μπορεί να μοιάζει η απώλεια ακοής;

Ίσως γνωρίζετε κάποιον στην οικογένειά σας ή στο περιβάλλον σας που έχει δυσκολίες με την ακοή του. Τα ακόλουθα δείγματα ήχου προσομοιώνουν την απώλεια ακοής υψηλής συχνότητας, έναν από τους πιο συνηθισμένους τύπους απώλειας ακοής. Εδώ μπορείτε να το δοκιμάσετε μόνοι σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της απώλειας ακοής;

Καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις απώλειας ακοής αναπτύσσονται σταδιακά, είναι δύσκολο να διαγνώσετε μόνοι σας τα σημάδια τους. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην κατανόηση των άλλων, ειδικά ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων ή με την ύπαρξη θορύβου στο περιβάλλον.
  • Ζητάτε συχνά από τους άλλους να μιλήσουν πιο δυνατά ή να επαναλάβουν τα λεγόμενά τους.
  • Ανεβάζετε τακτικά την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου.
  • Απομακρύνεστε συνήθως από συνομιλίες ή αποφεύγετε τις κοινωνικές συναθροίσεις.

Τι είδους προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η απώλεια ακοής;

Καθώς  η απώλεια ακοής δυσκολεύει την επικοινωνία μας με τους άλλους, μερικοί άνθρωποι βιώνουν αισθήματα μοναξιάς ή απομόνωσης. Η απώλεια ακοής σχετίζεται επίσης με τη φθορά της εγκεφαλικής λειτουργίας. Για αυτό όσο νωρίτερα αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί, τόσο το καλύτερο.

Πώς μπορούν να σε βοηθήσουν τα ακουστικά βαρηκοΐας της Bernafon;

Παρακολουθήστε ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν τη ζωή τους με τα ακουστικά βαρηκοΐας Bernafon.

“Για εμένα, η αντίληψη είναι καθοριστικός παράγοντας”

Dietmar L., ανεξάρτητος τεχνίτης

“ Είναι πολλά αυτά που πρέπει να ακούς με ακρίβεια”

John G., πιλότος

“Όλα ακούγονται τόσο ξεκάθαρα”

Alan R., δημοτικός σύμβουλος

Ανακάλυψε τα βήματα τα οποία θα σας οδηγήσουν προς την καλύτερη ακοή

1. Κάντε έλεγχο στην ακοή σας:

Ο έλεγχος της ακοής αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποκατάστασή της.

2. Επισκεφθείτε ένα Κέντρο Ακοής:

Επισκεφθείτε ένα Κέντρο Ακοής: Στα συνεργαζόμενα κέντρα της Bernafon θα ελέγξουν την ακοή σας και θα συζητήσετε τις επιλογές σας.

3. Επιλέξτε ακουστικό βαρηκοΐας:

Εξερευνήστε διαφορετικές επιδόσεις ακουστικών βαρηκοΐας και ανακαλύψτε αυτό που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.